

Alla robotgräsklipparna fungerar i grunden på samma sätt. Först måste du lägga ut en avgränsningskabel runt gräsmattan för att markera det område som ska klippas. Kabeln läggs på gräsmattan, där det hålls på plats av små märlor. I takt med att gräset växer försvinner kabeln ner i gräset och efter en vecka eller två under högsäsong är den helt dold.
När det är gjort ska laddstationer ställas på plats och roboten ska programmeras. För det mesta är det ganska enkelt och du ska kunna bli klar på en förmiddag.
Eftersom robotarna klipper ofta, blir klippet väldigt finfördelat och man låter det ligga kvar på gräsmattan. Det hjälper till att göda gräset och gör det fint och friskt. Robotgräsklipparna klarar inte av högt gräs. Det är därför nödvändigt att klippa ner gräset med en vanlig gräsklippare en sista gång, innan du lämnar över jobbet till maskinerna.
Stor skillnad på klipptiden
Deltagarna har i skift kört på samma gräsmatta på 250 m2 i 14 dagar vardera. Vi har följt tillverkarnas rekommendationer om klipptid, och alla robotarna ger ett bra resultat. Men det var stor skillnad på hur många timmar de behövde. Den mest tidskrävande krävde 15 timmar i veckan medan den snabbaste bara behövde fem timmar.
Vi har också testat hur de olika deltagarna klarade olika utmaningar – om de kunde navigera runt nedfallen frukt, om de körde fast på den platta delen av studsmattans benställning och om de kunde ta sig igenom en 60 cm smal passage och samtidigt klippa gräset ordentligt. Ingen var felfri. Men det visade sig att några var betydligt mer driftssäkra än andra.
Så här har vi testat i vårt robotgräsklippare test
Eftersom alla klipparna levererade ett fint och jämnt resultat, har vi istället testat hur många timmar robotarna enligt tillverkarna måste köra varje vecka för att få det goda resultatet.
Under testperioden på 14 dagar har vi räknat hur många gånger klipparna körde utanför markeringen eller stannade mitt på gräset, så att de måste bäras tillbaka till laddstationen.
Vi har också testat hur deltagarna klarade hinder som fallfrukt, benställningen på en studsmatta samt en smal passage.
Den sista testparametern är hur enkelt det var att färdigställa och programmera dem.
Oberoende robotgräsklippare test
Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.
Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.
De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.
Vi har testat dessa robotgräsklippare
- AL-KO ROBONLINHO 500
- GROUW L1200
- BOSCH INDEGO S+ 400
- GARDENA SILENO LIFE
- WORX LANDROID M700
LADDA NER HELA TESTET och se vilken robotgräsklippare som blev den stora vinnaren i vårt test av robotgräsklippare.
Læs mere: TEST: Vi testar 5 populära robotgräsklippareLæs mere: Bli expert på lövsugen på 5 minuterLæs mere: Knivskarp kedjesåg på 3 sekunder