Quantcast
Channel: Gör Det Själv
Viewing all 251 articles
Browse latest View live

Vad är det smarta med en gasspikpistol?

$
0
0
Vad är det smarta med en gasspikpistol?
Vad är det smarta med en gasspikpistol?

Fråga:

Jag vill köpa en spikpistol, när jag ska bygga nytt tak. Vilken typ av spikpistol ska jag välja?

Svar:

Fördelen med en spikpistol med gaspatron är att vikten hålls nere jämfört med en batteridriven spikpistol.

I nummer 1/2019 testade vi spikpistoler. Tejps modell med gaspatron hade en vikt på 2,2 kilo, vilket gjorde den till testets lättaste. Ingen av de batteridrivna modellerna vägde under 2,9 kilo.

Nackdelen med gaspistolen är att den låter mer än de batteridrivna modellerna, och det kommer även en obehaglig gaslukt när maskinen går igång. Så valet av spikpistol beror helt på hur den ska användas.

SE TESTET: Här kan du se vårt senaste test av spikpistoler

Læs mere: Test: Har du koll på dina verktyg?Læs mere: TEST: Vi testar 6 billiga elhyvlarLæs mere: Se den NYA inspektionskameran här ...

9 tips till vedkaminen

$
0
0
9 tips till vedkaminen
9 tips till vedkaminen

1. Tänd med torr och “ren” ved

Du kan kontrollera om veden är torr genom att slå två vedträn mot varandra. Om ljudet är högt och klart är veden torr. Är veden våt hörs ett stumt ljud. Ett tecken på att veden är torr är även att den har små sprickor i ändarna. Fuktigheten i veden får högst vara 18-20 procent. Det kan du mäta med en fuktmätare. Veden ska samtidigt vara “ren”, alltså varken tryckimpregnerad eller målad.

9 tips till vedkaminen: Tänd med torr och “ren” ved

2. Låt lite aska vara kvar i botten

Kaminen får bäst förbränning om det ligger lite aska i botten. Det får gärna ligga 2-3 cm aska i botten av kaminen. Det isolerar så att kaminen blir varm fortare. För mycket aska kommer blockera lufttillförseln.

3. Förvara veden korrekt

Den ska placeras torrt, gärna ljust, luftigt och inte ha direkt jordkontakt. Den ska helst ligga i två rader, så att så mycket ljus och luft som möjligt kommer åt.

4. Elda inte för ivrigt

Lägg på flera vedstycken först när det blivit glöd. Om du lägger på för mycket ved i för stora lass kommer det kyla ner härden och förstöra förbränningsprocessen. Därför ska du inte heller fylla upp vedkaminen inför natten. Det ger sämre förbränning, smutsar ner och är varken bra för miljön eller för din skorsten.

9 tips till vedkaminen: Elda inte för ivrigt

5. Underhåll vedkaminen

Packningarna ska vara täta, det eldfasta innanmätet ska vara helt, spjäll och lufttillförsel ska fungera, och övergången mellan kamin och skorsten ska vara helt tät. Om ex. dina packningar inte är helt täta, eller de eldfasta plattorna har gått sönder, kan du lätt byta både plattor och packningar själv.

9 tips till vedkaminen: Underhåll vedkaminen

6. Ta in veden i huset

Veden ska tas in minst ett dygn före den ska användas, om du förvarar den utomhus. Då acklimatiseres den. Om den inte gör det, kan den varma luften kondensera i träet, och det kan börja ryka.

LÄS OCKSÅ: Bygg din egen vedbod

7. Kontrollera skorstenens rök

Gå utomhus och se hur röken som stiger upp ur skorstenen ser ut. Den ska vara nästan osynlig och luktfri. Om den inte är det ska du ta reda på vad du gör fel. Det kan ex. vara att veden inte är tillräckligt torr, eller att du har stängt av för mycket av lufttillförseln.

9 tips till vedkaminen: Kontrollera skorstenens rök

8. Tänd på med full styrka

Det gäller att skapa så hög temperatur i kaminen så snabbt som möjligt. Det ger en ren förbränning med klara, gula flammor utan rök.

Öppna lufttillförseln helt, så att gaserna bränns av i stället för att ryka upp i skorstenen. Om du eldar med för lite luft bildas kolmonoxid, som är farlig och mer förorenande än den CO₂ som bildas vid korrekt eldning.

När elden är igång ska du vrida ner lufttillförseln så att det inte brinner för snabbt. Det ska dock fortfarande vara lite luft vid luckan för avbränning av gaserna som värmer upp kaminen.

9. Tänd på ovanifrån

När du ska tända elden är det bäst att placera de större vedstyckena nederst och de mindre styckena överst. Använd aldrig papper när du tänder upp brasan. Det brinner dåligt, skapar mycket aska och förorenar. Tänd i stället upp med tändklossar eller tändpåsar.

9 tips till vedkaminen: Tänd på ovanifrån
Læs mere: 9 tips till vedkaminenLæs mere: Hur länge ska veden torka?Læs mere: Genial hybridkamin

Behöver jag skyddsutrustning?

$
0
0
Behöver jag skyddsutrustning?
Behöver jag skyddsutrustning?

Fråga:

Jag ska tilläggsisolera min vind med mineralullsskivor. Är det nödvändigt med mask, handskar och så vidare?

Svar:

Ja! Mineralull kliar något förfärligt, så det är en god idé att använda handskar när du arbetar med tilläggsisolering. Se också till att armar och ben är ordentligt täckta. Vi råder dig även att använda en dammask, då de små fibren från isoleringen kan irritera luftvägarna. Dessutom är det klokt att använda skyddsglasögon när man isolerar, eftersom det kan komma ner smuts och damm i ögonen. Tvätta händerna i kallt vatten efteråt. Varmt vatten öppnar hudens porer, och då börjar det verkligen klia!

Läs mer om isolera tak

Læs mere: Behöver jag skyddsutrustning?Læs mere: Därför ska du isolera källarväggarna med multiplattorLæs mere: Ska jag isolera rören på vinden?

Vilket lim ska jag använda till bordet?

$
0
0
Vilket lim ska jag använda till bordet?
Vilket lim ska jag använda till bordet?

Fråga:

Jag har några snygga brädor som jag drömmer om att limma samman till ett matbord. Ska jag använda ett speciellt lim?

Svar:

Till ett projekt som detta ska du använda ett vanligt PVAc-trälim. Det är skillnad på hur fuktbeständiga olika trälim är, och de delas in i 4 kategorier.

Till ditt projekt ska du välja ett D4-lim, eftersom ett bord inte utsätts för särskilt mycket fukt. En flaska med 750 ml D4-trälim kostar från cirka 50 kronor och uppåt.

Ska du limma utomhus är det en annan sorts lim du ska ha tag i. Då ska du använda ett polyuretanlim, som kallas PU-lim. Med ett sådant lim kan du även limma metall.

Köp mer än ett lim

Det är en bra idé att ha lite olika sorters lim hemma i verkstaden. Ex.

  • ett bra lim för inomhusbruk
  • ett för att limma utomhus
  • ett bra kontaktlim.

Du vet aldrig när du behöver limma!

Læs mere: Vilket lim ska jag använda till bordet? Læs mere: 10 limtips till finurliga formerLæs mere: Välj rätt trälim

Golvvärme för halva priset

$
0
0
Golvvärme för halva priset
Golvvärme för halva priset

Det är ett stort projekt att kasta sig ut i att fixa golvvärme själv – men det finns möjlighet att spara mycket pengar om du gör det. Här får du en noggrann gör det själv-vägledning till hur du kan lägga vattenburen golvvärme.

Vi visar, steg för steg, hur du:

  • radonsäkrar på ett enkelt sätt
  • isolerar under golvvärmen och undviker köldbryggor
  • skär i polystyren
  • lägger golvvärme i slingor på armeringsnät
  • blandar betongen själv
  • gjuter golvet
Læs mere: Golvvärme för halva prisetLæs mere: Elektrisk eller vattenburen gulvvärme? Læs mere: Golvvärme under trägolv

Test av elhyvlar 2017

$
0
0
30971

Detta test är från 2017 – se vårt senaste test här: Test av elhyvlar

Tidigare fanns det ingen hantverkare med självrespekt som ville investera i en batteridriven elhyvel, den hade helt enkelt inte tillräckligt med kraft. Men utvecklingen av motorerna och batterierna har nu inte bara gjort det möjligt, utan även förnuftigt att skaffa en sådan maskin.

Den kraftigaste hyveln kan hyvla upp till 2 mm tjocka spån utan att göra hack i materialet, de kan med andra ord användas till att hyvla råa plank helt släta. Och när det ska hyvlas (fasas) av kanter på en skiva eller en planka är hyvlen utan sladd också fantastisk. En tredje sak hyveln är bra till är att göra falsar till t.ex. trösklar eller fönsterkarmar.

Är batterierna uppladdade är den starka hyveln alltid redo att användas, och du slipper snava på sladden. Se vad som händer när vi sätter sju av de populäraste maskinerna på prov.

Så har vi testat

Vi har kontrollerat om hyvlarna är tillverkade av slagtåligt material – särskilt bottenplattan, som ska vara både tjock och 100 % plan. V-spåret för avfasning blev också testat, för att se om det var djupt nog att hålla fast hyveln på kanten av materialet.

Styrkan testades genom att hyvla en 70 mm rå planka med maximal spåntjocklek. På så sätt visade det sig om det fanns tillräckligt med kraft och om spånen blåstes undan från knivarna, så att de inte stoppade.

Parallellanslaget blev testat, och vi fräste en fals i fullt djup, som bör vara minst 10 mm.

Laddindikator, ljudnivå och vibrationer kikade vi också på.

LÄS OCKSÅ: Planhyveln – ett givet inslag i snickarverkstaden

VI HAR TESTAT DESSA 7 BATTERIDRIVNA ELHYVLAR:

  • RYOBI CPL180MHG
  • AEG BHO 18
  • MILWAUKEE M18 BP-0
  • HITACHIP18DSL
  • BOSCH GHO 18 V-LI
  • MAKITA DKP180Z
  • DEWALT DCP580N

HÄMTA HELA ARTIKELN och se vilken elhyvel som klarade testet bäst.

Læs mere: Test: Har du koll på dina verktyg?Læs mere: TEST: Vi testar 6 billiga elhyvlarLæs mere: Se den NYA inspektionskameran här ...

För endast 148 kronor är den din! Se den NYA inspektionskameran här ...

$
0
0
slider3_2
slider3_2

”Jag kan fortfarande inte få ned armarna!”

Precis så sa jag till kollegerna på Gör Det Själv-redaktionen när jag hade testat den nya inspektionskameran.

Sommaren 2019 blev inspektionskameran snabbt slutsåld som välkomstpresent. Och det berodde på att den blev superpopulär bland våra nya prenumeranter.

Den goda nyheten är att vi nu har en ny och ännu bättre modell i lager.

Här är ...

… tre anledningar till att jag ÄLSKAR den nya inspektionskameran:


  1. Den har en extra lång kabel (3,5 meter!)

  2. Den visar knivskarpa bilder direkt i din mobil, surfplatta eller dator!

  3. Den kan spela in videor

    Och du får den för endast 148 kronor tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.

Om du fortfarande inte förstår varför jag inte kan få ned armarna, ska du läsa vidare här ...

Därför gör inspektionskameran ditt arbete lättare

Ibland har du säkert behov av att titta i utrymmen där det är svårt (eller omöjligt!) att komma åt.

”Ligger isoleringen rätt?”, ”Är det ett getingbo under överhänget?”, ”Vad finns det för isolering mellan våningsplanen?”, ”Vad finns det ovanför det nedhängda taket?” eller ”Vad har satt stopp i avloppet?”

Svaren får du med den nya inspektionskameran ...

Inspektionskameran kommer åt i alla trånga vrår eftersom kamerahuvudet bara är 8 mm brett och har en 3,5 meter lång kabel som kan böjas i alla riktningar.

LED-lampan i kameran hjälper dig när du ska inspektera mörka utrymmen.

Slå till nu och få inspektionskameran tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 148 kronor!

Du får knivskarpa bilder i din mobil, surfplatta eller dator

Jag är särskilt överraskad över bildkvaliteten.

Inspektionskameran ger knivskarpa bilder – oavsett om du väljer att ta bilder eller spela in videor.

Du ansluter inspektionskameran med din mobil eller surfplatta via wifi – eller med kabel till din dator.

Detaljer om inspektionskameran:

  • Litet kamerahuvud på bara 8 mm.

  • Vattentät kamera så att du kan undersöka exempelvis avlopp och vattenlås.

  • LED-lampa i kamerahuvudet.

  • 3,5 meter flexibel kabel som kan böjas i alla riktningar.

  • Medföljande magnet och krok så att du kan få tag i tappade föremål.

  • Knivskarpa bilder i din mobil, surfplatta eller dator.

Ett litet tips: Du kan snabbt skicka vidare bilder och videor!

Jag kontrollerade elinstallationerna ovanför mitt nedsänkta tak eftersom jag var tveksam till om de var installerade på rätt sätt.

Med den nya inspektionskameran kunde jag skicka bilderna direkt till min elektriker. Efter någon minut fick jag svar att allt såg korrekt ut.

Därmed sparade jag in kostnaden för ett besök av elektrikern!

För endast 148 kronor får du:

  • Den nya inspektionskameran (värde 599 kronor)

  • 2 nummer av Gör Det Själv (normalpriset för 2 nummer av tidningen är 152 kronor)

  • Fri tillgång till över 1 000 gör det själv-vägledningar på vår hemsida (normalpriset för en vägledning är 29 kronor)

Du sparar 86 % jämfört med normalpriset

soerenpng2

Hälsningar Sören Prien
Chefredaktör och gör-det-självare

1640_GDS_Inspektionskamera_FB_Annoncebillede_SV-1
Læs mere: Test: Har du koll på dina verktyg?Læs mere: TEST: Vi testar 6 billiga elhyvlarLæs mere: Se den NYA inspektionskameran här ...

Test av elhyvlar

$
0
0
Test av elhyvlar: Vi testar 6 prisvärda elhyvlar.
Test av elhyvlar: Vi testar 6 prisvärda elhyvlar.

Många underskattar värdet av en bra, liten och lätt elhyvel när man ska arbeta med både lister och virke. Elhyveln kan vid en första anblick framstå som lite enkel och som om den inte har så många möjligheter och funktioner. Men när du ska göra en fin skarv med fals, lägga den sista golvbrädan intill väggen eller släta till grova brädor, är den genialisk.

Möjligheten att ställa in skäret på djupet helt exakt är guld värd när virket är lite för brett, tjockt eller bara skevt. Och om väggen har en utbuktning där golvlisten ska sitta, kan du anpassa detta med hjälp av hyveln i en handvändning, så att det passar perfekt. Hyveln gör det enkelt att göra de fina anpassningarna direkt på stället, helt utan stora verkstadsmaskiner.

Elhyvel för 1 000 kronor

Elhyveln är trots allt lite av en specialist. Vi har därför valt att fokusera på maskiner i en prisklass som de flesta har råd med. Fem av maskinerna ligger på runt 1 000 kronor, eller mindre. Maskinerna vi har valt ut är sex populära maskiner som man lätt hittar i byggvaruhusen och nätbutikerna.

Vi har främst valt att fokusera på hastighet, precision, ergonomi och kvalitet. Särskilt när det gäller ergonomi och kvalitet är det en enorm skillnad på de bästa och sämsta maskinerna. Vårt test visar dessutom att man absolut kan köpa en jättefin elhyvel utan att den behöver kosta skjortan. Testets vinnare är faktiskt långtifrån den dyraste maskinen.

Så har vi testat elhyvlar

Först testade vi hastigheten genom att hyvla en vanlig glespanelsläkt i furu. Läkten är väl lämpad för testet, eftersom den både är ganska grov och samtidigt smalare än hyvlarna. Därefter utvärderade vi precisionen.

Arbetet med den grova läkten ger dessutom en bra känsla för ergonomin – hur lätt det är att styra hyvlarna och hålla kvar materialet, hur de ligger i handen och hur vikten fördelas i maskinen.

Till sist utvärderade vi maskinernas kvalitet och tittade på hur solida var och en av dem är, och om de håller för hårt arbete.

Oberoende test av elhyvlar

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat dessa 6 elhyvlar:

BOSCH PHO 2000
BILTEMA PL 650
RYOBI EPN7582NHG
AEG PL 750
EINHELL TE-PL 850
SKIL 1558

LADDA NER HELA TESTET, och se vilken elhyvel som klarade sig bäst i testet. Testvinnaren är långtifrån den dyraste deltagaren!

Læs mere: Test: Har du koll på dina verktyg?Læs mere: TEST: Vi testar 6 billiga elhyvlarLæs mere: Se den NYA inspektionskameran här ...

Så lagar du ett stort hål i murverket

$
0
0
Fixa det snabbt – så lagar du ett stort hål i murverket.
Fixa det snabbt – så lagar du ett stort hål i murverket.

När du reparerar skador på gammalt murverk klarar du dig ofta med ett reparations- bruk, med en kornstorlek på upp till 2 mm. Det är den typ av murbruk som ofta användes till att mura upp hus med, innan radhusen började dyka upp på 70-talet.

Stöter du på hål som är mer än ett par centimeter djupa riskerar du dock att murbru- ket sjunker ihop, och kanske trillar ner från väggen igen.

Det långsamma sättet att lösa problemet på är genom att fylla hålet flera gånger med skikt som är ett par cen- timeter tjocka. Problemet är bara att varje skikt helst ska torka till nästa dag, innan du kan lägga på nästa skikt.

Den enkla lösningen är därför att trycka in en tegelstensbit i hålet, så att murbruket har något att fästa vid. På så sätt får du en hållbar lösning, som till och med torkar snabbt.

Därför går det galet

  • Lös puts. Åren sätter sina spår på ett gammalt hus, och allteftersom tiden går är det inte onormalt att både färg och puts börjar trilla av.

  • Rivning. Plockar du ner inredning, överskåp eller liknande från väggen kan det lätt uppstå hål som måste lagas.

  • Skador. Har du haft en fukt- eller vattenskada blir väggen ofta “porös” och behöver en reparation.

Så lagar du ett stort hål i murverket
Læs mere: Så lagar du ett stort hål i murverketLæs mere: Så använder du expanderande fogband!Læs mere: Fogpistol: Det här behöver du veta om fogpistolen

Test: Har du koll på dina verktyg?

Varför krävs det ångspärr i taket?

$
0
0
Varför krävs det ångspärr i taket?
Varför krävs det ångspärr i taket?

Fråga:

Varför krävs det ångspärr i taket?

Svar:

Det krävs för att förhindra att den varma och fuktiga inneluften möter den kalla luften i isoleringen. Om det sker kommer luften kondensera, och det skapar risk för röta och fuktskador. Därför är det viktigt att ha en bra och helt tät ångspärr i både väggar och tak. Det kan verkligen rädda ditt hus!

LÄS MER: Ångspärr för dummies

Læs mere: Varför krävs det ångspärr i taket? Læs mere: Golvvärme för halva prisetLæs mere: Behöver jag skyddsutrustning?

Nytt rum för 10 000 kr.

$
0
0
FÖRVANDLING – nytt rum för 10 000kr
FÖRVANDLING – nytt rum för 10 000kr

Många skulle nog ha svårt att se möjligheterna i ett hus från 70-talet där alla rummets väggar består av vitt tegel, inklusive den murade braskaminen mitt på den ena väggen. Detta gäller dock inte Thomas Nuttall och hans fru. Thomas har en arkitektutbildning, så han kunde absolut föreställa sig hur rummet skulle kunna bli deras drömrum under förutsättning att det moderniserades från golv till tak med nya material.

Nytt rum för 10 000 kronor – så såg rummet ut före den stora förvandlingen.

Prisvärd renovering

Nu var det inte bara rummet som var lite omodernt – hela huset behövde moderniseras helt för att kunna motsvara den unga familjens husdrömmar. Familjen ville därför hålla nere kostnaderna för renoveringen av rummet, eftersom resten av huset också behövde renoveras.

Och för ett blygsamt belopp på endast 10 000 kronor blev det faktiskt en ganska stor förvandling av rummet.

Detta beror naturligtvis också på att familjen själv stod för renoveringen. Thomas hade inte några stora erfarenheter av gör-det-själv-arbete innan han köpte sitt 70-talshus med renoveringsbehov. Det har han däremot nu. Han kastade sig modigt in i det, och lade både nytt golv samt renoverade tak och väggar i familjens nya rum - en ganska övertygande debut som gör-det-självare.

Ladda ner artikeln och följ den stora förvandlingen

I denna gör det själv-vägledning kan du se hur ett gammalt rum renoveras från golv till tak. Det finna inga svåra moment i detta projekt. Putsning kräver lite övning, men det kommer du snabbt igång med. Du får veta mer om vilka material du behöver till renoveringen, och så visar vi steg för steg hur du:

  • förser utrymmet över braskaminen med multiplattor
  • putsar upp väggarna
  • fäster skifferplattor på kaminen
Læs mere: Nytt rum för 10 000 kr. Læs mere: ANNONS: Här är elverktyget som säkrar backarnaLæs mere: Bygg in hyllan i väggen

Så spacklar du ett plant betonggolv

$
0
0
Så spacklar du ett plant betonggolv
Så spacklar du ett plant betonggolv

Upphöjningar ska slipas av, och ojämnheter (fördjupningar) ska jämnas ut med självutjämnande golvspackelmassa. Är golvet väldigt ojämnt ska hela ytan jämnas till med självutjämnande golvspackelmassa.

Alla kan jämna till ett golv. Det blir lite svårare när du ska överblicka ett stort område. När det bara handlar om ett par håligheter kan du räkna med att lägga en timme eller två på projektet.

Pris:

  • Ca 500 kronor

Material:

  • Självutjämnande golvspackelmassa
  • Primer
Læs mere: Så spacklar du ett plant betonggolvLæs mere: Ska golvet läggas ända upp mot väggen? Læs mere: Kan jag fräscha upp golvlacken?

Effektiva miniskruvdragare

Bygg en lyxbänk av restträ

$
0
0
Lyxbänk av restträ
Lyxbänk av restträ

Om du till exempel har skurit ut för en diskbänk och har en bit av skivan till köksbänken över, kan den användas till annat än bara en skärbräda. Vi visar dig hur du tillverkar en enkel, ljus och elegant möbel med snygga, pluggade skarvar.

I gör-det-självbeskrivningen kan du se, hur du:

  • sågar och hyvlar bänkens ben
  • Limmar ihop bänken med starka limskarvar
  • gör en mall för identiska lameller
  • gör snygga pluggade skarvar
Læs mere: Bygg en lyxbänk av restträ Læs mere: Bygg in hyllan i väggen Læs mere: Gjut ett fint bord i trä och betong

Därför är sänksågen säkrare än cirkelsågen

$
0
0
Sänksåg vs. handcirkelsåg – se vilken maskin som vinner.
Sänksåg vs. handcirkelsåg – se vilken maskin som vinner.

Handcirkelsågen är bra att använda när man ska såga raka snitt och när du ska kapa av änden på en planka. När det handlar om precision, snabbhet och smidighet vinner sänksågen varje gång.

Vi har testat de två sågarna i en duell där de fick utföra de uppgifter som vi oftast behöver klara av.

I den här gör-det-självbeskrivningen får du svaret på hur de två sågarna klarade följande 9 uppgifter:

  • Klyva lister/brädor på längden
  • 45-gradigt geringssnitt
  • Såga på fri hand
  • Sänka ned sågen mitt i ett föremål
  • Mäta ut för såglinjen
  • Såga alldeles intill en vägg
  • Kapa av änden på en bräda eller en regel
  • Förritsning i t ex laminat
  • Såga en millimeter av ett föremål

Lycka till!

Læs mere: Därför är sänksågen säkrare än cirkelsågen Læs mere: TEST: Vi testar 7 populära kap-/gersågarLæs mere: Hur många tänder ska cirkelsågsklingan ha?

Du kan hänga upp ALLT

$
0
0
Du kan hänga upp ALLT … om du vet vad du gör
Du kan hänga upp ALLT … om du vet vad du gör

Du kanske tror att dina tunna gipsväggar inte passar till att hänga upp tunga hyllor eller skåp.Men då tror du faktiskt fel.

För oavsett om du har väggar av gips eller av solid betong, handlar upphängning enbart om att hitta rätt plugg – eller rättare sagt rätt kombination av väggens material, borret som passar bäst, och den plugg som ser till att det du hänger upp blir kvar på väggen.

Och då kan även den stora platt-tvn hänga på ett väggfäste med utdragsarm i en gipsvägg.

För att komma fram till rätt kombination behöver du veta lite om väggar, lite om borr och lite om pluggar. Men när den basala kunskapen är på plats är det faktiskt ganska enkelt att ta sig an uppgiften och få sakerna att hänga kvar på väggen eller i taket.

Få hela beskrivningen och häng upp ALLT utan problem

I den här gör-det-självbeskrivningen hjälper vi dig med att hitta den rätta kombinationen, så att du vet hur du ska göra nästa gång du hänger upp något på väggen.

Du kan läsa om:

  • material - du kan inte hänga upp något säkert utan att veta vilka material din vägg eller ditt tak är byggt av.
  • borr - när du vet vad väggen består av, är det lätt att reda ut vilket borr du ska använda.
  • plugg - det finns många olika sorters plugg. Vi har delat in dem i 3 sorter, som är lämpliga för upphängning i vägg och tak.
Læs mere: Du kan hänga upp ALLT Læs mere: Hur hänger jag upp tunga saker på gipsväggen? Læs mere: Vilka material ska jag använda till min skiljevägg?

8 saker du (sannolikt) inte visste om målning

$
0
0
Det visste du inte om färg: Fakta om färg
Det visste du inte om färg: Fakta om färg

1. Vitt är inte bara vitt

Vit färg går att få i en mängd olika nyanser. Modevit, kalkvit och kittvit – kärt barn har många namn, och det är faktiskt skillnad på färgen. Inte ens om du väljer den vita RAL 9010, som är branschens svar på en vit färg, kan du vara säker på att få samma vita färg. Det kan nämligen vara små variationer mellan olika tillverkare.

2. Temperaturen är viktig

När du målar inomhus är det en fördel att hålla en konstant, låg temperatur. De flesta målar i en vanlig inomhustemperatur (omkring 20-22 grader), men det är faktiskt för varmt. Om du har möjlighet att måla i en temperatur på cirka 15 grader, flyter färgen ihop finare.

3. Den dyra färgen är inte alltid den bästa

Det är lätt att tänka att dyrast är bäst, men i Gör Det Själv nummer 10/2019 testade vi 14 olika vita färger, och vinnaren var inte testets dyraste. Testvinnaren blev en färg för 14,42 kr per kvm.

LÄS OCKSÅ: Gör Det Själv korar Sveriges bästa väggfärg

4. Det är skillnad på glans 10

När du väljer färg väljer du även en glans, alltså hur matt eller hur blank färgen ska vara. Ju lägre glans, desto mattare är färgen. Men dessvärre kan du inte alltd räkna med att det är samma från tillverkare till tillverkare. Det varierar från färg till färg hur matt den är. Håll dig alltid till samma färg på alla väggar i rummet.

5. Nytt virke ska också grundas

Det är lätt att inbilla sig att nytt virke är redo att målas direkt. Men så är inte fallet. Nytt trä ska nämligen målas med grundfärg, innan du målar med täckfärgen. Grundfärg garanterar bättre fästförmåga, och det innebär att du behöver måla färre lager med täckfärgen. Du sparar även en del pengar på detta, eftersom grundfärgen är billigare än täckfärgen.

6. Du kan måla på rost

Rost är inte fint, men som tur är går det att måla över det. All lös rost ska tas bort med en stålborste, och sedan kan du måla på den rostiga metallen med färg som Hammerite.

7. Bindemedlet ger namn till sorterna

Färg består av fyra saker: pigment, fyllnadsmedel, lösningsmedel och bindemedel. Det är bindemedlets uppgift att hålla samman pigment och fyllnadsmedel, och därför utgör bindemedlet också en viktig del av färgen. De mest använda formerna av bindemedel är alkyd eller akryl, och det är oftast de två grupperna man delar in färgen i. Akrylfärg har plastformen akrylat som bindemedel, medan alkydfärg har alkyd och olja som bindemedel.

8. Färg kan bli för gammal

Det gör väl inte så mycket om färgen har stått i några år, tänker du kanske. Men färg kan bli för gammal, och det råder inget tvivel om en färg har passerat bäst före-datum. Färgen stinker nämligen ruttet. Den delar sig och fungerar inte optimalt. Den kan ändra färg eller få problem med att härda ordentligt. Utgångsdatumet står på burken.

Læs mere: 8 saker du (sannolikt) inte visste om målningLæs mere: TEST: Vi korar Sveriges bästa väggfärgLæs mere: SKA jag köpa färg från samma serie?

Är ek lämpligt som bänkskiva?

$
0
0
Är ek lämpligt som bänkskiva?
Är ek lämpligt som bänkskiva?

Fråga:

Är ek lämpligt som bänkskiva? Träet är ju tåligt, men är det även bra till en köksbänkskiva?

Svar:

Stavlimmad ek är ett snyggt och populärt val som bänkskiva i köket. Gör Det Själv har tidigare testat bänkskivor, och då klarade sig ek ganska bra.

LÄS MER: De dyra köksbänkarna är inte värda pengarna

Den största fördelen med ek är att det är urstarkt. Träet är därför mer motståndskraftigt mot repor än mjukare träslag. Dessutom kan ek slipas och fräschas upp igen med olja, så att skivan håller i många år. Ek är också ganska tåligt mot olika syror.

En nackdel med ek är att skivan lätt blir fläckig av färgstarka matvaror. Märken efter fukt är lätta att se, och kan ses under en lång tid.

Se resultaten från vårt test av ekträ

Här nedan kan du se hur ek klarade sig i testet av köksbänkskivor:

Læs mere: Är ek lämpligt som bänkskiva? Læs mere: Gjut själv en bänkskiva i betongLæs mere: Kan jag fixa kanten på laminatskivan?

Inspektionskameran till din mobil

$
0
0
Inspektionskamera: Inspektionskameran till din mobil
Inspektionskamera: Inspektionskameran till din mobil

Så gör inspektionskameran ditt arbete enklare

Du kan se in i håligheter i väggar och murar, undersöka avlopp, kika upp under sänkta tak, ner i motorer, under bilen mm. Du böjer och vrider lätt den 3,5 m långa kabeln, så att du kan nå in i alla skrymslen och vrår. Kamerahuvudet är vattentätt, så du kan undersöka avlopp och vattenlås utan problem.

Med den integrerade LED-lampan i kamerahuvudet kan du också undersöka mörka utrymmen, som annars är omöjliga att komma åt med en ficklampa. Det följer med en magnet så att du kan fiska upp tappade föremål ur avloppet t.ex.

Inspektionskameran har:

  • Litet kamerahuvud på bara 8 mm, så du kan få in det överallt.
  • Vattentät kamera, så att du kan använda den till att undersöka avlopp och vattenlås.
  • LED-lampa i kamerahuvudet.
  • Visar knivskarpa bilder direkt i din mobil, surfplatta eller dator.
  • 3,5 m flexibel kabel, som är lätt att böja i alla riktningar.
  • Medföljande magnet som du kan montera och plocka upp tappade föremål med från t.ex. avlopp.
  • Medföljande krok, så att du kan fiska upp icke magnetiska föremål med kameran.


Just nu får du en inspektionskamera med 2 nummer av Gör Det Själv för bara 99 kronor. Du sparar 656 kronor!

Därför behöver du en inspektionskamera

En inspektionskamera är en mycket liten videokamera, och som namnet antyder används den för att inspektera utrymmen där en vanlig kamera inte kommer åt. När du använder en inspektionskamera har du möjlighet att se och filma utrymmen som annars är otillgängliga. En inspektionskamera är därför särskilt användbar när du ska t.ex. kontrollera om en skalmur är tillräckligt isolerad, om det är rost i underredet på din bil, om ångspärren är intakt – och mycket, mycket mer.

Det är med andra ord slut med att arbeta i blindo, när du har en inspektionskamera i verktygslådan. Här kan du lära dig mer om inspektionskamerans många användningsområden, och du kan läsa om de olika inspektionskamerorna som finns på marknaden.

Inspektionskamera – så använder du den

En inspektionskamera är ett mycket allsidigt verktyg, som kan användas till riktigt mycket. Här kan du få inspiration till vad du kan använda en inspektionskamera till.

Använd inspektionskameran till att undersöka ditt hus

Du kan använda inspektionskameran till en massa olika projekt i hemmet. Här är några av de situationer då en inspektionskamera är särskilt användbar:

  • När du ska se om det är tillräckligt med isolering i skalmuren.
  • När du ska se om det är fukt eller mögel i krypgrunden, där du själv har svårt att komma åt.
  • När du ska ta reda på om det är kablar dragna i en vägg.
  • När du ska ta reda på vad som finns ovanpå ett sänkt tak, innan du bestämmer dig för om det ska rivas eller inte.
  • När du ska titta upp i en skorsten.
  • När du ska inspektera rör, luftkonditionering m.m.

Använd inspektionskameran till att undersöka din bil

En inspektionskamera kan även användas om du till exempel vill undersöka om det är rost i underredet på din bil. Det kan också vara så att du behöver inspektera någonting i motorrummet, som du inte kommer åt annars. I de fall kan en inspektionskamera vara till stor hjälp.

Inspektionskamera-till-bil

Använd inspektionskameran till att hitta tappade föremål

Ligger den förlorade vigselringen kanske bakom den stora garderoben i sovrummet? En inspektionskamera kan hjälpa dig se om det ligger några tappade föremål bakom eller under stora, tunga möbler, vitvaror eller liknande.

Använd inspektionskameran till att leta efter skadedjur

Är det någonting som krafsar eller surrar underligt hemma hos dig? Med en inspektionskamera kan du undersöka om du har råttor på vinden, möss i väggarna, ett getingbo under taket eller andra skadedjur i huset.

Slå till nu och få inspektionskameran tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 99 kronor!

Inspektionskamera: Använd inspektionskameran till att leta efter skadedjur

Så väljer du inspektionskamera

Vi kan allihop hamna i situationer där en inspektionskamera kan vara behjälplig, men vissa får användning för den oftare än andra.

Innan du lägger en inspektionskamera i inköpskorgen bör du därför först och främst fundera på vad du ska använda inspektionskameran till. Har du bara behov av en enkel inspektionskamera som uppfyller de mest basala behoven, eller behöver du en mer avancerat modell för att få valuta för pengarna? Behöver du en inspektionskamera med extra lång kabel, så att den kan användas till inspektion av avlopp, eller är längden på kabeln oviktig? När du väl har tänkt igenom detta är det lättare att sortera bland alla valmöjligheter.

Sedan bör du överväga hur mycket pengar du vill lägga på din nya inspektionskamera. Är det viktigaste för dig att hitta en billig inspektionskamera, eller är funktionerna viktigare än priset?

Olika slags inspektionskameror

En inspektionskamera är inte bara en inspektionskamera. De finns i olika prisklasser, i olika utformningar och med olika funktioner. Här kan du läsa mer om marknadens olika inspektionskameror.

Inspektionskamera med USB

Om du är på jakt efter en billigt och enkel inspektionskamera, kan en inspektionskamera med USB vara lösningen för dig. Den består av en kabel med en kamera i den ena änden och en USB-kontakt i den andra. Inspektionskameran ansluts antingen via USB-porten på en dator eller via micro USB-porten på din smartphone.

En USB-inspektionskamera kan du få för några hundra kronor och uppåt.

Inspektionskamera med inbyggd skärm

Behöver du en mer avancerad och professionell inspektionskamera bör du skaffa dig en inspektionskamera med skärm. Det kan vara väldigt stor prisskillnad på denna sorts inspektionskameror. Ett högt pris är inte alltid lika med god kvalitet, så vårt bästa råd är att du undersöker marknaden och läser recensioner och tester innan du köper en inspektionskamera – oavsett vilken modell du väljer.

Trådlös inspektionskamera

De trådlösa inspektionskamerorna påminner mycket om inspektionskamerorna med inbyggd skärm. Den största skillnaden är att du använder din telefon som skärm med den trådlösa inspektionskameran – ofta via bluetooth.

Extra tillbehör till inspektionskameran

Till vissa inspektionskameror ingår olika tillbehör som magneter, speglar och krokar. Sådana tillbehör kan monteras i änden på kabeln och användas till att t.ex. fiska upp tappade föremål ur ett avlopp, eller till att se runt hörnen.

Læs mere: Därför är sänksågen säkrare än cirkelsågen Læs mere: Effektiva miniskruvdragareLæs mere: Inspektionskameran till din mobil
Viewing all 251 articles
Browse latest View live